[subcontent;block=div] [subcontent.content]

Het sprookje van Ine´s Koetshuis | Ton de Zeeuw | De Telegraaf

Datum: 05-05-1990

Sommige sprookjes bestáán 

Een uiterst gelukkige combinatie van topkeuken en top-ambiance troffen we aan in Rhenen, in het beeldschoon gerestaureerde ´t Koetshuis aldaar. Een paleisje op de Utrechtse heuvelrug, op de plaats waar ooit het fameuze hotel Berg en Bos stond en waar later in de al even beroemde rôtisserie zulke beroemdheden als Lady Baden Powell, Kees van Dongen en Werumeus Buning spijzigden.

Familie knijnenburg en mans hofhuis

Twee jaar geleden kochten de 'peetouders' van de Bilderberg-groep, de heer en mevrouw A. Knijnenburg, ´t Koetshuis op en begonnen er een drastische sanering. Het restaurant werd door architect Mans Hofhuis uitgebouwd en er verrees een tweede eethuis, eveneens in wit, zachtgeel en grijs, en met Italiaanse Dolomietvloeren met wit marmer-accent, zijden wandtextiel en Venetiaanse en Franse gordijnen.

Fin-DE-Siècle ORANJERIE

Verder kwamen er een prachtige fin-de-siècle Oranjerie met gietijzeren kolommen en een weelde aan planten, en zelfs een chalet dat als 'guesthouse' dienst doet. Tenslotte zal er het vijfsterren Grand Park Hotel Rhenen verrijzen met 105 suites.

Dáár word je even stil van. Wij waren er op een doordeweekse dag en keken ademloos naar al dat moois. Directrice Ine Droogh-Goossens genoot met ons mee. " Mooi hè? Alles hier is in harmonie. Toen ik hoorde dat  ´t Koetshuis werd opgeknapt heb ik me meteen gemeld. Dit was het ideaal dat ik mijn hele leven al voor ogen had. Hier kon ik mijn plannen waarmaken..." Voor die plannen heeft de energieke Ine wel een kleine transfergolf in de Nederlandse horeca veroorzaakt. Want in haar kielzog kwamen naar ´t Koetshuis: chefkok Jannis Brevet (met o.a. Hoefslag en Chagall in zijn pakket), maître d'hotel Gert-Jan den Hartog (Hoefslag, Corona),

 

sommelier William Harink (De Witte, De Wanne) en hoofd huishoudelijke dienst Dorian van Hunnik (De Engel-Dodewaard).

een top-team

Een top-team dus, en dat merkten we meteen aan onze eerste gang (bijna vergeten dat we kwamen om te éten). Met koriander en dille gemarineerde wilde zalm met een komkommercoulis (f 32) voor ondergetekende, en salade van wilde duif met eekhoorntjesbrood (f 39) voor de, gefascineerd naar de kleuren-, stoffen en bloemencombinaties starende, tafelgenote. Hemeltjelief, dat waren nog eens gerechten. Met daarna 'voor tussendoor' zulke smakelijkheden als brandade van langoestinestaartjes met knoflook, en ravioli´s gevuld met kreeft en kalfskop: wat een smaak, wat een verfijning. En wat lekker samen met de glaasjes Pinot gris die we onszelf hadden gegund.

JANNIS BREVET

Ook de hoofdschotels waren plaatjes. Een zeer malse 'Gascogne'-ossehaas (f 59) voor de dame, en verse reebout met kersen en avocado (f 58) voor de verslaggever. Héérlijk. Met daarbij ook zo´n verrukkelijke dieprode Contino-rioja uit de rijke wijnvoorraad van het huis. Een keuken met zo´n Brevet solliciteert naar applaus, dat is duidelijk.

Er is meer. De kaart meld o.a. kalfscarpaccio met ganzelever (f 42), bouillabaisse (f 27) en gestoofde runderwang met truffelsaus (f 22), naast pièces als o.a. snoekbaars met citroenboter (f 50), barbarie-eend met salie (f 57) en kalfsniertjes met paddestoelenduxelles (f 50). En enkele zeer verleidelijke desserts.

sterre(n)zaak 

Niet goedkoop dus, maar wel klasse. Dit wordt wat, daar in de Utrechtse bossen. We hebben er een sterre(n)zaak bij.

 

Ine Droogh-Goossens en Jannis Brevet (nu Inter Scaldes **)

Auteur: Ton de Zeeuw | De Telegraaf